Om å være rollemodell: Jeg vil.... mamma....!

  • 15.08.2016 kl. 06:35

"Jeg vil ha sånn bukse mamma, sånn som deg"

                   "Jeg vil også ha svarte sko, mamma"

"Hva er det der?? Hvorfor gjør du sånn?? Kan jeg også få sånn sminke??"

"Jeg vil ha langt hår sånn som deg mamma"

"Jeg ønsker meg lilla hår, sånn som du"

 

Jeg har en treåring i hus som ser veldig opp til mammaen sin. Noe jeg vil tro er veldig vanlig både i denne alderen og senere.. Jeg synes det er koselig at hun ser opp til meg på denne måten.. Det er godt å vite at jeg er så viktig på en måte.. Allikevel er det utrolig skremmende, jeg blir faktisk livredd.. Alt jeg gjør blir observert av to store øyne og to ører som hører så godt at jeg av og til blir helt satt ut. Ettersom jeg ikke vil nekte jenta å være sammen med meg så har jeg måttet begynne å forklare hvorfor hun ikke kan få gjøre akkurat som mamma.. Jeg har forklart hvorfor barn ikke kan bruke sminke, jeg har forklart at hun IKKE TRENGER å bruke sminke, jeg har forklart at selv om hun ønsker seg noe så kan man ikke bare kjøpe det, jeg har fortalt henne at hun faktisk har lengre hår en mamma og jeg har forklart henne at lilla hår det kan hun få da hun er voksen om hun fremdeles ønsker det. Jeg har forklart henne at det å farge håret hennes er noe voksne gjør, og at barn ikke får lov.. 

"Hvorfor det??"

"Ja, men jeg vil det mamma"

"ÅÅ, men mamma......"

Svarene jeg får er ikke alltid helt som jeg har tenkt.. Det er svarene til en undrende treåring, svar som krever mer svar.. Jeg kan ikke slutte å sminke meg, eller jo jeg kan, men det vil jeg ikke, jeg kan ikke, eller jeg vil ikke slutte å farge håret mitt, jeg kan ikke bruke sko med samme farge som hennes for at hun ikke skal ville ha nye, jeg kan ikke bruke bukse fordi hun bruker bukse, eller skjørt fordi hun bruker skjørt.. Vi er to individer, jeg er voksen, hun er barn.. Livet er urettferdig.. Jeg prøver så godt jeg kan å forklare henne forskjellen på voksen og barn.. Gi henne begrunnelser til hvorfor det er sånn at jeg får lov til noe som hun ikke får lov til.. Det er viktig for meg at hun forstår denne forskjellen. At hun ser at det ikke er det samme å være barn som voksen.. At det ikke bare er fordeler med noen av delene.. Jeg vil fortelle henne at hun skal nyte den tiden hun har som barn nå.. Allikevel er det ikke alltid jeg strekker til, det er ikke alltid at jeg klarer å forklare.. Det er ikke alltid at jeg er i humør til å gi en god forklaring.. 

"Fordi det bare er sånn!!"

 

Det er ikke alltid så lett å være rollemodell, en god rollemodell altså.. Men det er viktig.. Og jeg ser hvor lett påvirkelig min lille datter er.. Det er viktig for meg å støtte henne da hun er selvstendig, for det er slik jeg ønsker hun skal være da hun blir større.. 

Det er fint at hun ser opp til meg, det er faktisk ganske vanlig, men det er min jobb å passe på at hun faktisk lærer noe av det.. 


 

#mamma #mammalivet #datter #rollemodelle #samfunn

 

4 Kommentarer

Hverdagslykker

16.08.2016 kl. 20:58
Virkelig en tankevekker dette innlegget her.. Det er ingen tvil om at de små ser opp til foreldrene sine, og kanskje spesielt mellom datter og mor. Skjønner godt at du blir livredd, tror jeg sitter med de samme tankene om et par år!

Kaja Jeanette

16.08.2016 kl. 21:00
Hverdagslykker: Man merker det liksom litt ekstra da de små blir så flinke til å sette ord på alt. Det er jo da det blir mest tydelig.. Er jo fint at de ser opp til foreldrene, men det er skremmende også ja, er ikke alle sider ved meg jeg ønsker at hun skal bli påvirket av.

16.08.2016 kl. 22:48
Veldig godt skrevet. Dette er noe alle vokne som omgås barn burde tenkt litt på

Rottelivet

17.08.2016 kl. 00:05
Visst er det viktig! LITT AV et ansvar...!

God natt :)

Skriv en ny kommentar

Kaja Jeanette

Hei, mitt navn er Kaja Jeanette, jeg er 27 år, gift og har ei bonusdatter som er født i 2008, ei datter som er født i 2013 og en sønn som er født i 2015. Her kan du lese om meg, min rolle som mamma og litt om min vei for å finne svar på hvem JEG egentlig er..

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits